Therapie

(Psycho-)therapie

Er zijn veel verschillende vormen van psychotherapie. Belangrijker dan de methode echter is de relatie tussen de therapeut en de cliënt. Doorslaggevend in de kennismaking en keuze moet zijn of u als cliënt vertrouwen heeft in de deskundigheid van de therapeut en of u zich voldoende op uw gemak voelt bij hem of haar om u open te stellen voor een behandeling.


Belangrijk om direct te vermelden: ik ben geen BIG-geregistreerde psychotherapeut, die vergoed kan worden door ziektekostenverzekeringen. Die tijd ligt alweer ver achter ons. Ik noem mezelf ook geen ‘psychotherapeut’, omdat die beroepsnaam bij wet is voorbehouden aan BIG-geregistreerden. Ik ben psycholoog en mag mezelf zo noemen omdat ‘psycholoog’ een vrij beroep is. Ik ben zeer uitgebreid opgeleid in lichaamsgerichte therapiemethodiek en als coach en psycholoog aangesloten bij de beroepsvereniging NOBCO, waar ik op het hoogste niveau (Master) geaccrediteerd ben.



Mijn werkwijze valt onder de zgn. lichaams- en ervaringsgerichte psychotherapie. Dat wil zeggen dat ik met u niet louter cognitief werk d.m.v. gesprekken en gericht op inzicht, maar dat ik ook werk met de betrokken gevoelens, emoties en met lichamelijke aspecten als houding, spanning, adem en motoriek. In deze vorm van psychotherapie gaan we uit van de mens als een geheel van lichaam, gevoelens, bewustzijn en gedrag. De therapie is in deze opvatting het meest effectief, wanneer al deze vier aspecten van ons zijn in het veranderingsproces betrokken zijn. Dat is voor sommigen in het begin vaak wat onwennig, maar de ervaring van het merendeel van mijn klanten achteraf is dat die praktische onderdelen van het werk de meest positieve impact blijken te hebben. Ik heb respect daarbij voor weerstand en zoek altijd naar manieren om mijn klanten hun eigen keuzes te laten maken in het proces.

Contact

Relatiecounseling

Na ongeveer het 45e is voor veel mensen en stellen de relatie nog de enige plek waar persoonlijke uitdagingen en ontwikkelkansen liggen. Rond die leeftijd hebben de meeste mensen het reilen en zeilen van werk, vrienden, familie, opvoeding en leefwijze redelijk op orde. Vanaf die leeftijd beleven we vaak onze twijfels, ongemakken en irritaties meer in onze liefdesrelatie dan daarbuiten. Dezelfde eigenschappen van onze partner, waar we ooit verliefd op werden, wekken nu juist onze weerstand en irritatie op. Kortom, positief gelabeld: kans op ontwikkeling en volwassenwording, in plaats van vervreemding of scheiding. Maar dit is maar één voorbeeld van ‘uitdagende fasen’ in een relatie.

Ik onderscheid drie fasen in de levensloop van een relatie:

Fase 1: Romantiek

Helemaal op elkaar gericht, kan een aantal jaren aanhouden. Idealiter de roze wolk, het romantische feest en de idealisering van elkaar. Maar vaak ook een lastige tijd door twijfels of ruzies, of bindingsangst bij de één, die vaak samengaat met verlatingsangst bij de ander. 

Fase 2: Werk en gezin: 

Veel aandacht gaat weg van elkaar, naar buiten, naar werk, loopbaan en kinderen. De tropenjaren van de relatie. Alles tegelijk: eigen gezin en de zorg voor ouders en schoonouders (vandaar de naam ‘sandwich generatie’), werk, eigen ontplooiing, vrienden en de relatie die op de laatste plaats komt en daardoor verwaarloosd raakt.

Fase 3: Het lege nest

De kinderen zelfstandig of de deur uit en beide partners gaan op zoek naar wat ze nog meer zijn of waren behalve kostverdiener, ouder, verzorger, professional, ondernemer, huishouder, klusser etc. Als de midlifecrisis er al niet op zit, kan deze fase ook crisis geven in de relatie: meer willen zijn dan een geolied team, maar moeite om dat dat voor je te zien met je huidige partner.


Vreemdgaan, verliefdheden elders, elkaar naarstig proberen te veranderen tot de partner die je mist, er kan van alles gebeuren dat ofwel het einde van de relatie inluidt, ofwel het begin van een weg naar volwassen liefde en fijn oud en wijs worden samen.

Share by: